Food & drinks

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Koffiebonen

Herkent u het moment dat de koffieautomaat stuk is op kantoor? Of het moment dat de koffiebonen op zijn? Massale paniek, want hoe komen we met zijn allen nu de dag door? De stress om het gebrek aan koffie is te verklaren: een Nederlander drinkt op kantoor gemiddeld zo’n 5 tot 6 kopjes koffie per dag. Nederland is dan ook een echt koffieland. Maar, wat voor koffiebonen moet u nu kiezen om iedereen tevreden te stellen, van de baas tot de IT-er? We leggen u graag het verschil uit tussen de twee bekendste koffiebonen ter wereld: Arabica koffie en Robusta koffie.

Arabica koffiebonen

Er zijn meer dan 100 koffiebonen bekend, maar de twee die gebruikt worden voor consumptie zijn de Arabica en de Robusta koffieboon. De smaak van de koffieboon is afhankelijk van het klimaat waar de boon groeit. De Arabica boon stamt af van de oorspronkelijke koffiebomen uit Ethiopië. Arabica bonen zijn de meest geconsumeerde bonen ter wereld; ongeveer 70% van alle koffie bevat Arabica koffiebonen. De Arabica koffieboon groeit enkel op plekken waar het hoger is dan 1500 meter. Door deze hoogte groeien er minder parasieten waar de bonen aan blootgesteld kunnen worden. Een koffieboon produceert cafeïne om zich hier tegen te beschermen. Daardoor bevat de Arabica koffieboon minder cafeïne dan de Robusta koffieboon.

KOFFIEBONEN
Arabica versus Robusta koffiebonen (bron: lavazza.us)

Robusta koffiebonen

De Robusta koffieboon vereist niet dezelfde hoogte als de Arabica koffieboon. Echter, bij het verwerkingsproces van de Robusta bonen worden de koffiebessen 10 dagen in de zon gedroogd. Het vereist dus een warm klimaat. Hierdoor loopt de Robusta koffieboon meer kans om blootgesteld te worden aan parasieten en insecten. Van nature bevat de Robusta koffieboon dus meer cafeïne.

KOFFIEBONEN wereld
Waar groeien koffiebonen over de wereld?

Voor welke bonen moet ik kiezen?

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen Arabica en Robusta bonen:

  1. Ten eerste, en belangrijkste, de smaak. De Robusta boon heeft een krachtige en intense smaak. De Arabica heeft een zachtere, aromatische smaak.
  2. Ten tweede het cafeïnegehalte. Cafeïne is van nature geen gezonde stof, maar we kunnen er wel een energieboost van krijgen. Ideaal om scherp te blijven dus! De Robustaboon bevat ongeveer het dubbel percentage cafeïne in vergelijking met de Arabicaboon.

Ons advies? Veel koffies bestaan uit een melange tussen beide bonen. Op deze manier kan een bepaald smaakprofiel bereikt worden. Neem de kenmerken van beide bonen in ogenschouw en kijk wat het best bij de ‘melange van uw kantoor’ past!

Geschreven door