Online

Cybercriminaliteit Hocus Pocus? Deel II: wat kun je zelf doen tegen ransomware?

ransomware wannacry

In het vorige deel legden we je uit wat ransomware is. Het is heel lastig om ransomware te verwijderen en veel slachtoffers gaan dan ook uiteindelijk tot betaling over. De beste manier om jezelf ertegen te beschermen is door te voorkomen dat je pc besmet wordt. In dit deel vertellen we je hoe. Wat kun je doen om te voorkomen dat je er slachtoffer van wordt?
Allereerst is het belangrijk te weten hoe de ransomware op je computer terecht komt. Dit kan op twee manieren:

Executabel bestanden (.exe)

Meestal dringt het je computer binnen doordat het wordt geïmporteerd via een zogenaamd executable-bestand (te herkennen aan de .exe extensie), door middel van een onveilige link, bijlage, download of advertentie. Twijfel je aan een bepaald bestand, bekijk dan de extensies door deze aan te zetten. Een afbeelding zoals ‘mooi.jpeg’ valt dan door de mand. Het blijkt dan namelijk ‘mooi.jpeg.exe’ te heten en dus helemaal geen jpeg bestand te zijn. Kom je zoiets tegen, dan heb je grote kans dat er ransomware in verborgen zit, open het dus absoluut niet!

Lek in je software

Ransomware kan je computer ook binnendringen via programma’s die al geïnstalleerd staan op je pc of laptop. Denk daarbij bijvoorbeeld aan javascript, de browser, het besturingssysteem of Flash. Willen hackers via deze weg malware op je computer zetten, dan moeten ze een lek vinden in de software en dat doen ze door simpelweg te scannen om verouderde software op te sporen. Het is dus heel belangrijk om je computer altijd zo up-to-date mogelijk te houden! Gebruik de laatste versies van bijvoorbeeld Windows en maak altijd gebruik van de updates.

De schade beperken

Bescherm jezelf ook door, voor het geval het toch misgaat, te zorgen dat je altijd back-ups hebt van belangrijke bestanden, via Cloud of door alles op te slaan op een externe harde schijf of geheugenstick.

Conclusie: Zorg dus dat je zelf altijd alert blijft. Ga niet in op phishing mail (weet ook hoe dat eruit ziet), controleer de extensies van bestanden en houd de software en systemen op je computer up-to-date.

In deel III gaan we verder in op wat je moet doen als je toch besmet raakt.

Geschreven door