Veiligheid

Veilig bewaren van een AED

Na de aanschaf van een AED door een bedrijf, vereniging of particulier is het van belang dat de AED op een vaste plek bewaard wordt, zodat deze in geval van nood snel te pakken is. Maar hoe kan een AED nu op en veilige manier bewaard worden?

AED veilig opbergen in een AED-kast

Een AED kan veilig opgeborgen worden in een speciale AED-kast. Deze kasten zijn er in 2 varianten. Er zijn binnenkasten en buitenkasten. De plaatst waar de AED komt te hangen is bepalend voor welke variant van de kast je nodig hebt.

Binnenkast

universele_aed_wandkast_groen

De naam zegt het al, komt de AED binnen te hangen dan kiest u voor een binnenkast. Voor de keuze van een binnenkast kunt u kijken welke kast het beste qua ontwerp en kleur in de omgeving past. Ook kunt u kiezen voor een kast met of zonder alarm. Bij een kast met alarm gaat het alarm af zodra de deur van de kast geopend wordt. Ook zijn er kasten verkrijgbaar die door middel van een in te voeren pincode geopend kunnen worden. Een goede binnenkast heeft in ieder geval een plexiglas venster zodat de AED en het controlelampje altijd goed zichtbaar zijn.

Buitenkast

aivia_aedkast_215

Ook voor de keuze van een buitenkast kunt u kijken naar het ontwerp en de kleur van de kast. Voor een kast die buiten geplaatst wordt is het belangrijk dat:

  • De kast vochtdicht is
  • Er verwarming in de kast aanwezig is
  • De kast over goede ventilatie beschikt
  • Er een 220V aansluiting aanwezig is aan de binnenzijde van de buitenmuur

Afhankelijk van waar de kast geplaatst gaat worden kan er verder nog gekeken worden naar hoe de kast afgesloten en beveiligd dient te worden tegen diefstal en vandalisme van de AED. De kast kan afgesloten worden door middel van een pincode slot, sleutel of noodknop. En bij voorkeur dient de buitenkast op een beschutte plek en niet in de volle zon geplaatst te worden.

Open of dicht

Het blijft altijd een dilemma of een kast open of op slot moet zijn. Wanneer de kast open is is deze natuurlijk gevoeliger voor bijvoorbeeld diefstal, maar is de AED wel snel bereikbaar in geval van nood. Bij een gesloten kast wordt diefstal en vandalisme bemoeilijkt, maar is het in geval van nood ook wel een extra handeling om de kast van het slot af te krijgen. En wordt bijvoorbeeld een pincode in de paniek vergeten.

 

 

 

 

 

Geschreven door