Veiligheid

Staat jouw beeldscherm goed?

Ergonomie

Heb je er al eens ooit bij stil gestaan hoe jij elke dag achter je computer of laptop zit? Vaak ben je hier niet zo mee bezig, maar het is wel ontzettend belangrijk. Door een slechte houding aan te nemen en geen rekening te houden met een goede ergonomie, loop je het risico last te gaan krijgen van je schouders, nek en rug.

Wat is ergonomie?

Ergonomie is eigenlijk het zelfde als arbeidssituatie. Ergonomie is de omgeving of situatie waarin je werkt. Als je op kantoor werkt houdt dit bijvoorbeeld je stoel, bureau, beeldscherm, licht, enzovoorts in. Al deze factoren moeten voldoende op elkaar in gestemd zijn, zodat de werknemer optimaal kan functioneren.

Klachten

Als je je niet aan de richtlijnen houdt loop je kans op lichamelijke klachten. Een veelvoorkomende klacht is RSI. Dit staat voor Repetitive Strain Injury. Onder RSI vallen lichamelijke klachten die worden opgelopen door het herhaaldelijk uitvoeren van een handeling. De bekendste vormen van RSI zijn de tenniselleboog, muisarm, SMS-duim en slijmbeursontsteking.

Wat zijn de richtlijnen?

Wanneer je achter je laptop werkt is het verstandig deze op een verhoging te zetten. Wanneer je met een computer beeldscherm werkt is het belangrijk dat deze op ooghoogte staat. Zorg dat je recht achter het scherm zit, ook bij het gebruik van twee schermen. Je gaat namelijk snel scheef zitten, wanneer je twee beeldschermen gebruikt. Neem een bureaustoel die meebeweegt en die je op de juiste hoogte af kunt stellen. Zorg dat je in een houding kunt gaan zitten, waarbij je armen en benen een hoek van 90 graden hebben. Het is hierbij belangrijk dat je je armen gemakkelijk op de armleuning kunt leggen, beide voeten op de grond hebt staan en met een rechte rug op de stoel zit.

Tips

Wat extra tips om klachten te voorkomen en fit te blijven:
• Neem regelmatig een pauze
• Neem de juiste lichaamshouding aan
• Zorg voor voldoende afwisseling in werk
• Zorg voor beweging tussen het werk door

Geschreven door