Veiligheid

Moeten ik en mijn onderneming een AED kopen?

Hoe zit het met de regelgeving rondom AED’s en een AED kopen?

Een AED is de afkorting voor een Automatische Externe Defibrillator. Met een AED kan een persoon die een harstilstand krijgen geholpen worden. Als een persoon nog maar net een hartstilstand krijgt, dan is er in de eerste minuten vaak alleen nog maar sprake van een ritmestoornis. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat als een AED gebruikt wordt, de overlevingskans van een mens aanzienlijk toeneemt. Een AED is gemakkelijk te gebruiken door de gesproken instructie en een leek kan ook een AED gebruiken. Wat veel bedrijven zich afvragen – moet ik een AED kopen?

Moet ik een AED kopen als onderneming?

Het antwoord is eigenlijk simpel – nee, het is niet bij wet verplicht om een AED aan te schaffen of in huis te hebben. Wat de ARBO wetgeving wél verplicht, is het zorgen vanuit de onderneming voor de veiligheid en het welzijn van de werknemers en bezoekers. Vanuit die zin zou het dus afhankelijk zijn van het type onderneming het en het risico dat een onderneming bij zich draagt. Het is niet heel aannemelijk dat bij een bibliotheek een verhoogd risico aanwezig is voor een hartaanval (tenzij er veel goede thrillers gelezen worden), maar denkt u bijvoorbeeld eens aan een pretpark, een zorginstelling maar ook een sportschool. Het risico op meer stress of spanning en dus een hogere hartslag (lees: een hogere kans op een hartaanval) is hier wel degelijk aanwezig. Vanuit zakelijk oogpunt is het dan dus wel verstandig en aan te raden een AED te kopen.

AED kopen
Een uitgepakte AED kast. Let ook op de sticker: AED in dit gebouw aanwezig

Als bedrijf of onderneming een AED kopen

Een AED kopen is eenvoudiger dan u denkt. We raden u aan om eens research te doen op internet. Het aanbod is vrij groot en daardoor zijn prijzen ook lager dan u denkt. Er is onderling veel verschil tussen de kwaliteit van de AED’s. Daarom raden we u tot slot aan om navraag te doen bij een specialist of de betreffende website te bellen. Zij kunnen u vaak goed en helder advies geven dat past bij uw onderneming.

Geschreven door