Werkplek

Maak jouw keukentafel, bureau of huiskamer de beste werkplek die er bestaat

Ergonomie

En weer een stapje terug. Van thuiswerken weer naar kantoor en weer naar huis. Het is heel onvoorspelbaar wat je deze dagen wel of niet mag. Dus we gaan weer met z’n alle thuis werken. Weer terug naar die herrie, vervelende stoel, de nekpijn die terug komt. Dat willen we natuurlijk niet weer mee maken. Dus we doen het deze keer even net iets anders.

 

Hoe zorg je voor een fijne werkplek voor jezelf?

Als we nu fulltime thuis moeten gaan werken hebben we ook een goede werkplek nodig om hard door te kunnen werken. Geen afleidingen, goede communicatie, een comfortabele werkplek etc.

Zorg dat je alles thuis heb staan wat je nodig hebt
Zonder je laptop, werktelefoon, harde schijf met documenten en eventuele andere dingen die je nodig hebt kun je niet aan de slag. Zorg ervoor dat jij of je werkgever alle apparatuur en benodigdheden thuis komen te liggen. Het is behoorlijk onhandig als alle documenten en aangeleverde werken op je werklaptop staan en je alles over moet zetten op de laptop thuis. Dus neem je werklaptop mee naar huis! Zorg ook dat de communicatie over bepaalde werkzaamheden goed blijft met collega’s en werkgever. Zo kan je op een rustige en niet stressvolle manier te werk vanuit thuis.

Wat zijn de eisen van een goede werkplek?

De werkplek thuis moet aan dezelfde eisen voldoen als op het kantoor. Natuurlijk heb je in je huis niet dezelfde setting als op kantoor. Daarom zullen er aanpassingen gedaan moeten worden aan de werk omgeving. Een goede stoel, een goed bureau of tafel en goede verlichting om te kunnen werken. Dus een goed verstelbare bureaustoel, een bureau dat je kan afstellen (niet iedereen zal dat aanschaffen maar het is wel een goede tip als je niet zo goed bent in uren lang zitten). Vervang eventueel ook je verlichting als dit je bijvoorbeeld vermoeid maakt.  Laat afleidende elementen ook uit je zicht en zorg voor een rustige werkplek. Geen tv aan dus, geen telefoon die maar af blijft gaan en zorg dat je in een stille ruimte kan zitten.

Je beeldscherm, muis en toetsenbord

Je moet onder welke omstandigheden op kantoor, thuis of je werkplek je beeldscherm op 90 graden t.o.v. zichtlijn hebben. Zo voorkom je rugklachten en nekpijn. Zorg ook als je een laptop gebruikt dat je een muis hebt en niet 8 uur lang met je vinger hoeft te bewegen op de kleine touchpad. Het kan gaan irriteren aan de vingers en kan helemaal niet handig zijn. Een los toetsenbord is zeker niet raar om aan te schaffen. Net zoals je scherm goed zetten wil je soms je houding ook kunnen veranderen als het gaat om heel de dag typen. Zorg dus ook voor een los toetsen board.

 

 

Voordelen fijne thuis werkplek

Er zijn toch wel voordelen aan thuis werken. Je kan je eigen werkplek inrichten zoals jij dat fijn vind. Er zijn geen collega’s die je constant aan het storen zijn met wat ze in het weekend hebben gedaan. Je kan af en toe even een wandeling maken als je even achter het scherm vandaan moet. Je bent minder snel afgeleid, ofja sommige mensen dan… Thuis werken kan heel erg prettig zijn zolang je het zelf maar op je gemak maakt. Ga niet heel de dag in een vervelende houding zitten, zorg voor comfort tijdens je werk.

Geschreven door